BeZol Tőzsde Blogja

Friss topikok

  • BeZol: @BeZol: Mai nap folyamán lefutott egy hosszabb optimalizáció, így ismét más beállításokkal fut a r... (2014.05.30. 13:27) Újabb tapasztalatok

Címkék

Újabb tapasztalatok

2014.03.31. 22:50 BeZol

Sziasztok!

 

Ismét jelentkezem. Nem volt sok kedvem írni, de most lett egy kicsike, úgyhogy vágjunk is bele!

Először is még tartozom korábbról egy magyarázattal, hogy mi a baj a spread-változással: a fő probléma az, hogy nagyok szűk csúszóstop esetén ha hirtelen megnő a spread, akkor ki is ütötték a pozíciónkat (és akkor még nem is mentem bele abba, hogy akár 1 másodperc alatt is felmegy 1 pipről 3-ra majd vissza mondjuk 0.8-ra és ismét 3-ra --> totális szűk csúszóstop kinyírás az egész). Ezt én azzal védem már ki, hogy a robotom folyamatosan figyeli a spreadet (naplózza is), és vissza tudom nézni, hogy abban a max. 1 percben amíg kötésben voltam, mekkora spreadek voltak, és hát brutális!

Aláírom, hogy "rosszkor" kereskedem, hiszen a robotom csakis nagy elmozdulásoknál lép be (híreknél), és ilyenkor a teljesülések sem ott történnek ahol kéne, és még a spread is kitágul. A gyakorlatban nálam úgy néz ki a történet, hogy EURUSD páron Oanda normál esetben 0.8-1.2 pip-es spreadet kínál, nos ez híreknél akár 5 pip is volt már, és nagyon ritkán megy 1.5 pip alá, inkább 2 felé közelít átlagosan (LMAX-on 9es pip-et is láttam, és még őket ajánlják skalpolásra, vicc). Ugyanez Armada Marketsnél 0.1-0.5 helyett 1.2 körülre megy fel, tehát átlagosan 0.7 pippel nagyobb a spread mint normál esetben, ami pedig már meg is magyarázza azt, hogy miért van akár 0.7 pipnyi csúszás a pozíciómban (hát ezért is).

Tehát úgy védekezem, hogy az átlag spread +0.7-re állítom be a maximálisan megengedett spread-et, és ha ezt túllépi a bróker, akkor ignorálja a robot addig a mozgásokat, amíg újra a megengedett szint alá nem süllyed. Ezt lehetne normál spread-nyire is állítani, de akkor olyan ritkán aktivizálná magát a robot mikor kötésben van, hogy tutira elveszti a csúszóstop a lényegét, ezért kell olyan szintre állítani, ami felett már tényleg csak az abnormális értékek vannak (pl. másodpercen belül is csak egy pillanyatnyira).

És akkor el is érkeztünk egy újabb fontos témához, a bróker kérdéséhez. Bármennyire is szerettem volna maradni a régi brókernél (Oanda), egyszerűen hiába jó a normál spreadjük, ha híreknél már túl magas ahhoz, hogy a robot nyereséges maradjon, ezért nemrég az Armada Markets-re esett a választásom, már fut a demo számla, vagyis mai napig futott, mert nyitottam egy welcome accountot, ami ingyen 15 Euroval ad egy "éles" számlát. Maximum további 15 Eurot nyerhetek, és később ha nyitok egy éles számlát, amihez legalább 100 Euro kell, akkor oda ráutalhatom az itt szerzett 15 Eurot, de nem is ez a lényeg, hanem hogy ez már nem is demo számla, hanem végülis éles számla, amivel maximum tőke duplázásig juthatok, mindez ingyen, éles környezetben, mi kell még? :)

3 hétig futtattam a demo számlát az Armadánál, és az első 1 hét során kiderült, hogy mégis milyen a környezet (spread, csúszás, na meg itt ugyan alacsony a spread, de külön díjat számolnak fel a pozíciók után). A tapasztalatok pozitívak, hiszen itt már nyereséges a robot! Hurrá, mégsem kuka ugye :)

Híreknél EURUSD-n 1.2-ig megy fel a spread (egyébként meg 0.1-0.6 között mozog), ami egyáltalán nem zavaró, mert a robot 1.5 pip-es spreadig nyereséges, tehát ez pipa. Felszámolnak utólag kezelési költséget, de ha nem lenne alacsony a spread, nem tudnék nyerni, szóval ez így jó.

Szóval eltelt 1 hét, kiderült, hogy az alacsony spread itt is felszökik, és még ennek ellenére is kistoppolódok az 1.4-es csúszóstoppal, ezért a kezdeti 3ezer dodóról lement az egyenleg 2500ra. Ezek után tágítottam a csúszóstoppon, a 2.1-re esett a választásom, és az elmúlt 2 hétben a 2500-ról 3300-ra ment fel a demo-egyenleg!

Ami érdekes, hogy míg 1.4-es csúszóstopnál 5ből 4 kötés nem egyezett a visszateszttel, addig az új csúszóstoppal ez megfordult, és 5ből 4 egyezik, ráadásul volt pár kötés, ami a valóságban jobban teljesült, mint amit a teszt mutatott, szóval nagyon érdekes és biztató!

Mai nappal fut a 15 euro-s számla (szépen benyelt egy csomó vesztőt, ám a teszt szerint is ez lett volna, úgyhogy aggódalomra még semmi okom), most 12,29 Euro van rajta. Szerintem most túl magasra tettem a beköthető mennyiséget, de már nem változtatok rajta, lesz ami lesz. Most kiderül, hogy lenne-e értelme a jövőben éles számlát nyitni és futtatni rajta a robotot. Ha eléri a 30 Eurós egyenleget (aminél ugye nem is enged többet), akkor már intézem is a számla nyitást, ellenkező esetben pedig lehet keresgélni, hogy vajon hol lehetne még reszelni. Elvileg 1 hónap múlva már akár bőven meg kéne lennie a 30 Eurónak, most majd kiderül mire jutok. Amint sikerült a cél, jelentkezem, és csatolom a képeket is hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://bezoltrader.blog.hu/api/trackback/id/tr585888240

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

BeZol 2014.04.29. 16:41:16

Mai nap folyamán eljutottam a 7,66 Eurós egyenlegig. Szinte folyamatosan olyan kötések jönnek, amik még teszt alapján is vesztők, tehát eddig nem lenne baj, a probléma inkább az, hogy a jutalék miatt mégjobban apad az egyenleg, ill. kevésbé növekszik nyereség esetén is. Ezt fontos figyelembe venni teszt futtatásakor is, mert ott nincsen jutalék levonás, ami 1 lot esetén 4 Euro, ezt utólag hozzá kell kalkulálni.
Kibővítettem a maximálisan megengedett spread értéket 2-re, a csúszóstoppot 3-ra, és kicsit más a belépési feltétel. Talán most így sikeres lesz, de az már biztos, hogy ami demo számlán nyereségesnek tűnik, az nem biztos, hogy éles számlán is működik. El fogom indítani mai nappal a demo számlán is a robotot megegyező beállításokkal, és akkor jobban össze tudom vetni.

BeZol 2014.05.21. 22:22:06

@BeZol: Egész szépen is tud muzsikálni a robot, nemrégen 10,61 Euroig jutott, per pillanat 9,78 Euron áll a számla.
Nem tesztelek már demo számlán, csak ezt a mini-éles számlát futtatom Armada Marketsnél.
Azt tapasztaltam, hogy nagyon sokszor telibe kapja a robot az irányt, csak nem mindig tudja meglovagolni az elmozdulást, és persze néha becsúszik pár rossz kötés is, és bárhogy is történjék, a számlának azonnal csökken a végén 0,08 Euroval az egyenlege a nyereségen/veszteségen felül.
Ezidáig 9x0,12 és 48x0,08 Euro ment el jutalékra, ami 4,82 Euro a 15 Euro-s számlából!
Már van egy új elképzelésem a robot fejlesztésére, úgyhogy gyűjtök ismét programozóra... :)

BeZol 2014.05.30. 13:27:37

@BeZol: Mai nap folyamán lefutott egy hosszabb optimalizáció, így ismét más beállításokkal fut a robot, az egyenleg pedig 8.61 USD.
Péntek este durva csökkenő gyertyával zárt a piac, hétfőn pedig még gappel is nyitott, a robot pedig egy az egyben benyalta, ezért a jövőben igyekszem nem elfelejteni bezárni hétvégére a metatrader-t és csak hétfő reggel 8 után újra elindítani, amíg nem készül el a robothoz egy időkorlátoztatás.
süti beállítások módosítása