BeZol Tőzsde Blogja

Friss topikok

  • BeZol: @BeZol: Mai nap folyamán lefutott egy hosszabb optimalizáció, így ismét más beállításokkal fut a r... (2014.05.30. 13:27) Újabb tapasztalatok

Címkék

Fejlemények

2013.11.10. 12:18 BeZol

Eltelt 1 hét a robot startja óta, és eleinte minden valós kötésem megegyezett a visszatesztelt eredményekkel is, aztán jött 2-3 nap nagyobb mozgás, aminek az eredménye az lett, hogy 312.22 GBP-re, tehát kb. -10%-ba estem le, míg a teszt alapján most már +20%-ban kéne legyek.

Értelem szerűen ez nagyon nem vicces, és felmerül a kérdés, hogy mégis hogyan lehetséges az, hogy +20% helyett -10%-ban vagyok.

A teszt-nek nincsen semmi baja, hiszen a valós futtatás során jegyzi meg és menti le az adatokat, és ezt tesztelem vissza, tehát elvileg a valóságban is annak kéne történnie, mint amit a teszt mutat, viszont itt nem ez van, tehát tick teszt ide vagy oda, a valósággal így sem egyezik a tesztem, de ennél pontosabb adatokkal nem lehet tesztelni, tehát máshol lesz a turpisság.

Volt alkalmam látni, ahogy megnyílt a pozícióm, és kb. rögtön ugrott egyet az árfolyam az ellentétes irányba és még ugyanebben a fél másodpercben vissza. Pozíció értelem szerűen kiütve vesztőben, teszt alapján pedig ebben az 1 másodpercben nem történt semmi. Vajon a tick adatok sem 100%-osak? Vajon mivel Oanda market maker, és látja a stoppot, ezért egy algoritmussal direkt kiütöget?

Ezek a kérdések merültek fel bennem, és most alternatív megoldásokat keresek, nem adom fel. Elsőként megpróbálom kijátszani a brókeremet, hogy ne lássa, hol szeretnék beszállni és hova tenném a stoppomat. Ezek után újabb valós futtatás következik. Ha ekkor sem lesz jó a történet, akkor ECN-es brókerre váltok, aki nem market maker, tehát a piacon teljesülnek a megbízásaim, nem pedig a bróker vesz fel ellenem egy ellentétes pozíciót, ergo amit veszítek azt ő nyeri. Időközben támadt még más ötletem is, mert sok dolognak kell stimmelnie, és felmerült bennem egy kisebb ütközés a teszt és a valós futás között, amit érdemes lesz korrigálni a teszteredmények valóságban történő elérése érdekében, de ha minden összeáll, akkor nem lesz megállás.

Természetesen kulcsfontosságú kérdés, hogy ezek után is kijátszik-e a brókerem vagy sem, lehet hogy csak bűnbakot keresek, de mostanra hallottam már annyira negatív sztorit Oandáról, hogy biztosan nem csak én látom azt a bizonyos gonosz mumust.

Ha netán váltani kellene, akkor egy olyan ECN-es brókert kell találnom, akinél DAX esetén 1 vagy annál kisebb a spread. Ha 1-nél nagyobb, akkor a stratégia kevésbé nyereséges, ha pedig 1-nél is kisebb pl. 0,5 pont, akkor pedig már nagyon-nagyon brutálisan lehet növelni a számla méretét. Mivel a tesztek alapján csupán maximum 15% a legnagyobb lehívás, ezért még jól is jöhet, hogy ha nem csak 1:50 tőkeáttétes lehetőségem van, hanem pl. 1:100-hoz vagy akár 1:200-hoz, ez pedig pl. Dukascopy esetén lehetséges is lenne, így ideje lesz nyitni náluk egy Demo számlát, hogy lássuk mi hogy van náluk.

Bármi újabb fejlemény lesz, azt azonnal postolom, addig viszont most nekem is várni kell.

A bejegyzés trackback címe:

https://bezoltrader.blog.hu/api/trackback/id/tr135622975

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása